Project Cairo, Egypt

Mall of Egypt

A mall of pharaonic immensity

Activity: Buildings
Share on:  

At the start of 2017, a gigantic shopping and leisure centre opened in Cairo. It includes the first real indoor ski slope on the African continent. Before dropping the snowflakes, BESIX first cast the concrete, in quantities which could have built a small pyramid.

Snow under the sun

The 380 shops of the mall, its cinema complex, leisure centre and restaurants are a guaranteed draw for tourists and well-heeled Cairo residents. But to enjoy the star attraction of the complex you must first don snow boots: before entering a ski slope and winter garden covered with real snow which, like in Dubai, welcome amazed visitors not accustomed to these temperatures.

10,000 person workforce

BESIX joined forces with OCI to build the complex, along with car parks (6,700 places), access roads and the technical buildings needed for cooling and distributing electricity across this very special project. In the final stretch, more than 10,000 workers and subcontractors joined forces with the teams of the future retail outlets to ensure a top quality welcome for the first visitors.

Recylcing on site

Highlights of the building work included casting the slabs of the huge floor, the huge slab roof that covers the mall, and the 'rocks' and columns of the spectacular indoor ski slope. With the help of specialist Egyptian companies, BESIX was able to recycle 75% of the waste of all trades on the construction site, an effort that contributed to the LEED Gold environmental certification awarded to the complex.

Project details

Project name

Mall of Egypt

Area(s) of expertise

Commercial

Contract type

Build

Location

Cairo, Egypt

Stakeholder(s)

BESIX

Client

Majid Al Futtaim Group

Building Period

2011 - 2017

Architect

Tarek Beshir

Total value

€ 400 million

Related Projects

Share on: